The Infona portal uses cookies, i.e. strings of text saved by a browser on the user's device. The portal can access those files and use them to remember the user's data, such as their chosen settings (screen view, interface language, etc.), or their login data. By using the Infona portal the user accepts automatic saving and using this information for portal operation purposes. More information on the subject can be found in the Privacy Policy and Terms of Service. By closing this window the user confirms that they have read the information on cookie usage, and they accept the privacy policy and the way cookies are used by the portal. You can change the cookie settings in your browser.
Dokonano charakterystyki stanu gospodarstw mleczarskich w województwie podlaskim. W opracowaniu przedstawiono: krótką charakterystykę rolników i zasobów siły roboczej (wiek, wykształcenie, liczbę pełnosprawnych jednostek siły roboczej, powierzchnię UR, udział TUZ w strukturze UR), wybrane wskaźniki charakteryzujące produkcję mleka w badanych gospodarstwach oraz wyposażenie tych gospodarstw w środki...
Dokonano oceny wykorzystania przez gospodarstwa rolne w UE zewnętrznych czynników wytwórczych, tj. pracy, ziemi i kapitału. Stwierdzono, że reformy WFR w latach 90-tych przyczyniły się do pełniejszego korzystania przez gospodarstwa z zewnętrznych czynników produkcji. Największy wzrost wykorzystania odnotowano dla kosztów czynszów dzierżawnych, podczas gdy najmniejszy dla odsetek. Ponadto dostrzeżono,...
Przeanalizowano czynniki makroekonomiczne tkwiące w otoczeniu rynkowym oraz mikrouwarunkowania wynikające z posiadanych zasobów ziemi, pracy i kapitału. Informacje pochodziły ze źródeł wtórnych (dane statystyczne i publikacje) oraz pierwotnych (wywiady kwestionariuszowe w 20 gospodarstwach). W opinii producentów, otoczenie rynkowe nie sprzyja rozwojowi produkcji warzywniczej, jednocześnie obawiają...
Przedstawiono wpływ integracji pionowej oraz opłacalności produkcji żywca wieprzowego na wysokość i strukturę inwestycji odtworzeniowych i rozwojowych w gospodarstwach, w których produkcja trzody chlewnej stanowi główne źródło przychodów.
Przedstawiono wyposażenie techniczne gospodarstw z podziałem ich w zależności od poziomu i struktury uzyskiwanego dochodu osobistego, wykorzystanie majątku oraz poziom i strukturę inwestycji
Konsekwencją rozwoju gospodarczego może być między innymi rodzajowa specjalizacja przedsiębiorstw. Jeden ze sposobów ich kategoryzacji wyodrębnia przedsiębiorstwa produkcyjne, handlowe i usługowe. Kluczowym staje się wówczas określenie podstawowych funkcji jakie charakteryzują wyodrębnione rodzaje przedsiębiorstw prowadzących działalność gospodarczą na obszarach wiejskich.
Przedstawiono wartość oraz strukturę trwałego majątku produkcyjnego (bez ziemi) w gospodarstwach prowadzących rachunkowość rolną w latach 1996-2000, z wyodrębnieniem gospodarstw, które prowadziły działalność pozarolniczą. Wskazano realne zmiany tejże wartości oraz ich zróżnicowanie w gospodarstwach z działalnością pozarolniczą oraz pozostałych, które tej działalności nie podjęły. Przedstawiono też...
Przedstawiono wewnętrzne uwarunkowania produktywności gospodarstw rodzinnych, traktując proces produkcyjny jako formalny wyraz systemu, który w istocie można sprowadzić do transformacji określonego poziomu czynników produkcji w produkt. Stwierdzono, że kluczową rolę w podnoszeniu produktywności gospodarstw odgrywa racjonalne zarządzanie procesem produkcyjnym
Przebadano 130 gospodarstw (powyżej 50 ha) o średnim obszarze 79,58 ha. Są to gospodarstwa towarowe o wyższej, niż średnia wojewódzka, intensywności produkcji oraz dobrym wyposażeniu technicznym (jeśli chodzi o stan ilościowy). Gospodarstwa podzielono na trzy grupy produkcyjne. W I grupie znalazły się gospodarstwa prowadzące wyłącznie produkcję roślinną. Średnia powierzchnia takiego gospodarstwa wynosi...
Poszerzenie asortymentu usług oferowanych w gospodarstwach agroturystycznych staje się wymogiem koniecznym. Brak dostosowania się do warunków rynkowych wynikający z ich nieznajomości jest przyczyną, dla której właściciele gospodarstw agroturystycznych nie potrafią przyciągnąć i, co ważniejsze, zatrzymać turystów przyjeżdżających na wieś, oczekujących już nie tylko ciszy i spokoju, ale również atrakcji,...
Omówiono zagadnienie wydajności pracy w rolnictwie. Wyróżniono społeczną i ekonomiczną wydajność pracy w całym rolnictwie w latach 1990-2001 i w gospodarstwach indywidualnych prowadzących rachunkowość rolną dla potrzeb badawczych IERiGŻ w latach 1996-2001. Stwierdzono, że wydajność pracy zatrudnionych w rolnictwie, mierzona wkładem do produktu krajowego brutto była od 4 do 8,7 razy niższa, niż zatrudnionych...
Słabość kapitałowa gospodarstw rolniczych i ograniczone możliwości ich wsparcia ze źródeł zewnętrznych stanowią najpoważniejszą barierę przekształceń rolnictwa w Polsce, zwłaszcza rozdrobnionego, zdominowanego przez małe, drobnotowarowe gospodarstwa rodzinne. Te cechy strukturalne powodują, iż rozwój tego typu rolnictwa uzależniony będzie od umiejętności pokonywania ograniczeń kapitałowych oraz właściwego...
Przeanalizowano zmiany produkcji czystej netto w gospodarstwach ukierunkowanych na produkcję trzody chlewnej w związku z redukcją emisji azotu do środowiska naturalnego. Dokonano porównania tych zmian z rocznymi kosztami amortyzacji budowli służących do przechowywania odchodów zwierzęcych.
Poszukiwano zależności pomiędzy wartością majątku trwałego, a organizacją oraz wynikami produkcyjnymi gospodarstw rolnych województwa podlaskiego. Wykazano, że wartość majątku trwałego wpływa na sprawność procesów wytwórczych w rolnictwie. Ponadto gospodarstwa o lepszym wyposażeniu w środki trwałe są silniejsze ekonomicznie, lepiej wykorzystują posiadane zasoby i ponoszą większe nakłady inwestycyjne...
Działalność agroturystyczna może stanowić dodatkowe źródło dochodów, bądź też być podstawowym i jedynym rodzajem prowadzonej działalności. Zależy to nie tylko od atrakcyjności turystycznej regionu, w którym jest usytuowane gospodarstwo, ale także od wielu innych czynników. Jednym z nich jest zaspokojenie potrzeb informacyjnych turystów. W artykule omówiono rosnące znaczenie informacji w rozwoju agroturystyki...
W sferze agrobiznesu pojawiła się nowa kategoria zawodowa dzierżawca. W celu poznania tej kategorii przeprowadzono badania 54 dzierżawców w 8 powiatach dawnego woj. bydgoskiego. Była to kadra zróżnicowana pod względem wieku, wykształcenia i stażu pracy. Ponad 2/3 dzierżawców pracowało uprzednio w PGR, często na stanowiskach kierowniczych. Dzierżawcy wykazali się dużą elastycznością przystosowania...
Na przykładzie województwa dolnośląskiego oszacowano orientacyjny stopień wykorzystania ciągników w indywidualnych gospodarstwach rolnych. W tym celu posłużono się prostym sposobem opartym na normatywach nakładów mechanicznej siły pociągowej w produkcji roślinnej. Na tej podstawie sporządzono bilans mechanicznej siły pociągowej w gospodarstwach indywidualnych Dolnego Śląska. Wyniki badań wskazują,...
Właściciele małych gospodarstw rolnych Małopolski obawiają się konkurencji i zalewu rynku produktami rolnymi w związku z wejściem Polski do Unii Europejskiej. Rolnicy mają wiele obaw i z niepokojem patrzą w przyszłość.
Przeanalizowano skutki wprowadzenia płatności bezpośrednich ustalonych podczas negocjacji akcesyjnych oraz innych instrumentów zaproponowanych w Planie Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2004-2006 na przykładzie trzech gospodarstw indywidualnych o zróżnicowanym obszarze.
Jakościowo nowe zjawiska zachodzące we współczesnym świecie, określane mianem nowej gospodarki informacyjnej otwierają przed szeroko pojętą informacją nie występujące dotychczas role. Niewątpliwie każdy podmiot działający na rynku posiada potrzeby informacyjne. Ich zakres, treść i jakość jest różna. Artykuł stanowi próbę scharakteryzowania cech rynku informacyjnego ze względu na powiązania z sektorem...
Set the date range to filter the displayed results. You can set a starting date, ending date or both. You can enter the dates manually or choose them from the calendar.